İŞTE CHP’NİN YENİ PARTİ TÜZÜĞÜ

İŞTE CHP’NİN YENİ PARTİ TÜZÜĞÜ Yeni bir yönetim, yeni bir tüzük ve yeni bir Türkiye İktidarı Yerel yönetim seçimlerinde birinci parti olarak zaferle çıkan Cumhuriyet Halk Partisi bir taraftan kazandıkları Belediye Başkanlıklarında yeni atamalarla yönetimlerini oluşturmaya çalışırken bir taraftan da Eylül 2024 tarihinde yapacakları “Tüzük Değişikliği Kurultayı” hazırlıklarına yoğunluk veriyor. Daha önce CHP Genel Merkezi’nden parti üyelerine gönderilen masajlarla Eylül 2024 tarihinde yapılacak Tüzük Kurultayı için varsa düşünce ve önerilerinin Genel Merkeze bildirilmeleri istenmişti. CHP İKTİDAR HAREKETİ’nden iddialı bir “Tüzük” çalışması  Haber sitemize konu ile ilgili açıklamada bulunan gönüllü CHP İktidar Hareketi Başkanı Rufay Karahan; “Kanun yapar gibi “Tüzük” hazırladık. Kayırma ve suistimalleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Yeter ki uygulansın.” dedi Karahan; “Türkiye’nin dört bir yanından örgütlerimizin içinden parti üyesi olup, konuya hâkim gönüllü çalışma arkadaşlarımızla birlikte hazırladığımız tüzük taslağının “Tüzük Kurultayı”mıza önemli katkılar sunacağını düşünüyoruz. Sahada yaptığımız gözlemler neticesinde mevcut tüzüğümüzde eksikliği hissedilen ve ihtiyaç duyular konuları bire bir çalışarak hazırladığımız tüzük taslağımızın bütün eksikliklere ve ihtiyaçlara cevap vereceği kanaatindeyiz. Bu vesile ile “Tüzük Taslağı”mızı kamuoyu ve örgütlerimiz ile paylaşıyoruz.  Önümüzdeki yakın tarihte Sayın Genel Başkanımız ve Parti yetkili organlarımıza çalışmamızı bir rapor eşliğinde teslim edeceğiz. Partimiz kısa süre önce bir değişim yaşadı. Bu kan değişiminin olumlu sonuçlarını da yerel yönetim seçimlerinde aldık. Her program ve açıklamalarımızda söylüyoruz; ”Kurtuluş Cumhuriyet Halk Partisindedir.”           Şimdi Cumhuriyet Halk Partisine yakışacak demokratik, katılımcı, uygulamada sakınca doğurmayan yeni bir Parti Tüzüğüne ihtiyacımız var.                                          Sayın Genel başkanımızın da bu yönde olumlu düşünce ve söylemleri var. Bunları oluşturduktan sonra yetmiş yılı aşkın bir süredir kazanamadığımız genel seçimleri tek başına kazanıp, halkımızı Demokratik Bir Halk İktidarıyla buluşturmalıyız. Bu irade partimizde, örgütlerimizde ve halkımızda vardır.”dedi. Birhabertv.com.tv/Özel haber/25.04.2024/Ankara İŞTE CHP’NİN TÜZÜK TASLAĞI

CUMHURİYET HALK PARTİSİ CHP

09-10 MART 2018 TARİHLİ 19 OLAĞANÜSTÜ KURULTAYDA KABUL EDİLEN PARTİ TÜZÜĞÜ’NÜN DEĞİŞTİRİLMESİ VE EKSİKLERİNİN TAMAMLANMASINA İHTİYAÇ DUYULAN VE TALEP EDİLEN MADDELER ÜZERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ İÇEREN TÜZÜK TASLAĞI İş bu “Tüzük Taslağı” çalışmasında 21 madde üzerinde değişiklik yapılmıştır.  BU ÇALIŞMA GÖNÜLLÜ CHP İKTİDAR HAREKETİ ÇALIŞMA GRUBU TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR EKİM 2023 Yönetim Kurulu adına RUFAY KARAHAN  

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

09-10 MART 2018 TARİHLİ 19 OLAĞANÜSTÜ KURULTAYDA KABUL EDİLEN PARTİ TÜZÜĞÜ’NÜN DEĞİŞTİRİLMESİ VE EKSİKLERİNİN TAMAMLANMASINA İHTİYAÇ DUYULAN VE TALEP EDİLEN MADDELER ÜZERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİ İÇEREN

TÜZÜK TASLAĞI

  1. BÖLÜM – (BİRİNCİ BÖLÜM) (KURULUŞ VE İLKELER)
Madde-3 SİYASAL YAŞAM ANLAYIŞI İlk 6 fıkra devam eder. (7).İktidarların, ülkenin menfaatleri ve kamu yararına olmayan her türlü baskıcı ve antidemokratik yönetim ve uygulamalarına karşı, toplumsal barışa zarar vermeksizin halkı duyarlı kılmak maksadıyla ve toplum yararına demokratik eylemler geliştirir ve uygular. (Yeni eklenen)

1. BÖLÜM – (İKİNCİ BÖLÜM)

(ÜYELİK) Madde – 4 kullanamaz. Aidatını en yakın seçimden üç ay önce (Partinin banka hesabına olmak kaydıyla gün hesabı 90 takvim günü) ödeyen her üye ödemeyi takip eden en yakın seçimlerde parti içi ve genel seçimlerde aday olabilir ve oy kullanabilir. (Yeni Eklenen)  b.) Örgüt-üye ilişkileri, partinin bölgedeki durumu ve halkla ilişkiler konuları değerlendirilecektir. c.) Bu toplantılarda İlçe Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Eğitim Sekreteri, Örgütten Sorumlu Başkan Yardımcısı, Gençlik Kolları Başkanı, Kadın Kolları Başkanı ve yeni kayıt olmuş üyenin mahalle koordinatörü mutlaka hazır bulunacaktır. (Yeni eklenen)  ÜYELERİN GÖREVLERİ VE HAKLARI Madde -5
  1. Parti üyesi partinin eğitim ve bilgilendirici toplantılarına, saha çalışmalarına ve seçim çalışmalarına yüksek aidiyet duygusu ve performansıyla katkı sağlamakla yükümlüdür. (Yeni önerilen)
Diğer fıkralar devam eder…

1.  BÖLÜM – (ÜÇÜNCÜ BÖLÜM)

PARTİ ÖRGÜTÜ

Madde -12 Bu temsilciler gönüllü üyelerden oluşur. Mahalle temsilcileri “Mahalle Koordinatörü”nün koordinasyonunda çalışırlar. Çalışmalarını ve programlarını aylık yazılı raporlar halinde İlçe Başkanlığına bildirirler. Beldelerde belde başkanlığı eliyle İlçe Başkanlıklarına bildirirler. Mahalle Koordinatörü mahalle temsilcileri arasından seçimsiz ve gönüllü olarak belirlenirler. Mahalle Koordinatörü mevcut mahalle temsilcilerinin çoğunluk kararıyla değiştirilebilirler. b.) Mahalle temsilcilileri bağlı bulundukları İlçe Başkanlıklarının sorumluluğu altında çalışırlar. c.) Mahalle Koordinatörlü ve temsilcilerin görevlerinin sona ermesi ve çalışmalarına ilişkin esaslar yönetmelik ile düzenlenir. (Yeni önerilen)

BELDE ÖRGÜTÜ

Madde – 13 Başkanvekili Başkan adayıyla birlikte aynı listede “Başkanvekili” olarak belirtilir ve bağlı olduğu İlçe Başkanlığının denetiminde ve gözetiminde belde üyelerin katılacağı sandık seçimiyle belirlenir. Başkanvekili Yönetim Kurulunda “başkanvekili” olarak tanımlanır ve görev alır. Bütün örgüt Belde Başkanına karşı sorumludur ve belde başkanına bağlı olarak çalışır. Belde adına bir üst örgütlerdeki toplantılara beldeyi temsilen Belde Başkanı katılır. Eşit cinsiyet temsiliyeti açısından Belde Başkan adayı kadın ise başkanvekili erkekler arasından aday gösterilir. .(yeni 2.md. önerilen) (1.ve 3 .nci fıkra devam eder)

İLÇE BAŞKANI

Madde - 14 Kadın Başkanvekili Kadın Kolları tarafından aday gösterilir. Başkanvekili Başkan adayıyla birlikte aynı listede “Başkanvekili” olarak belirtilir ve hakim denetiminde ve gözetiminde İlçe kongre delegeleri tarafından seçilir. Başkanvekili Yönetim Kurulunda “başkanvekili” olarak tanımlanır ve görev alır. Bütün örgüt İlçe Başkanına karşı sorumludur ve ilçe başkanına bağlı olarak çalışır. İlçe adına bir üst örgütlerdeki toplantılara İlçeyi temsilen İlçe Başkanı katılır. Eşit cinsiyet temsiliyeti açısından İlçe Başkan adayı kadın ise başkanvekili erkekler arasından aday gösterilir. .(yeni 1.md. önerilen) (2 .nci fıkra devam eder)

İL BAŞKANI

Madde – 16 Kadın Başkanvekili Kadın Kolları tarafından aday gösterilir. Başkanvekili Başkan adayıyla birlikte aynı listede “Başkanvekili” olarak belirtilir ve hakim denetiminde ve gözetiminde İl kongre delegeleri tarafından seçilir. Başkanvekili Yönetim Kurulunda “başkanvekili” olarak tanımlanır ve görev alır. Bütün örgüt İl Başkanına karşı sorumludur ve il başkanına bağlı olarak çalışır. İl adına bir üst örgütlerdeki toplantılara İli temsilen İl Başkanı katılır. Eşit cinsiyet temsiliyeti açısından İl Başkan adayı kadın ise başkanvekili erkekler arasından aday gösterilir. .(yeni 1.md. önerilen) (2 .nci fıkra devam eder)

GENEL BAŞKAN

GENEL BAŞKAN SEÇİMİ

Madde – 19 Önceki 1-2-3-4-5-6-7-8-9 fıkralar devam eder. Güçlendirilmiş Genel Sekreterliğin görev ve yetkileri Parti meclisinin kararıyla yönetmelikle belirlenir. (Değiştirilen - Yeni Önerilen)
  1. Mali işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı direkt genel başkana bağlı olarak çalışır.
(Yeni Önerilen) 
  1. İki Genel Sekreter Yardımcıları Parti Meclisi içinden seçilir.
Parti Meclisi oluşturulduktan yedi gün içinde bu seçim gizli oy açık tasnif yöntemiyle yapılır. Genel Sekreter Yardımcıları MYK toplantılarına katılırlar. (Yeni Önerilen)  d.) Vekâlet eden, görevlerinin ifasında Genel Başkan yetkileri kullanılır. (Yeni Önerilen)

PARTİ MECLİSİ

Madde – 20 İlk (1) fıkra devam eder. Parti Meclisinin oluşumu; Milletvekili seçim sistemine göre her seçim bölgesi bir üye ile temsil edilir. Bu sayı 87’dir. Seçim bölgesi arttığında parti meclisi sayısı buna göre doğal olarak kendiliğinden artar ve ilk seçimde uygulanır. Türkiye Cumhuriyeti yedi coğrafi bölge olarak, her bölgeyi bir üye Parti Meclisi Bilim Kurulu Üyesi olarak temsil eder. Bu sayı toplam 7‘dir. Bilim Kurulu Üyeleri seçilmiş 93 üyelik parti meclisi üyeleri arasından 15 gün içinde ayrıca seçilir. (Yeni önerilen) a.) Parti Meclisi, Kurultay delegelerinin kullandıkları gizli oyla ve açık tasnifle en yüksek oyu alan 94 (doksan dört) seçilmiş üyeden oluşur. (Yeni önerilen) b.)Genel Başkan Parti Meclisinin doğal üyesidir ve Parti Meclisine başkanlık eder. Parti Meclisi listelesinden seçime katılmaz. Genel Başkanlık görevi bitince Parti Meclisi üyeliği aynı anda sona erer. Bir sonraki Genel Başkan aynı yetkileri devralır. (Yeni önerilen)  c.) Genel Başkan her bir parti üyesinin haklarını korumak maksadıyla üyeye aynı mesafede olur. Genel Başkan ve/veya parti üst organları yöneticileri, parti içinde herhangi bir kişi, grup veya zümre lehine ayrımcılık veya kayırmacılığa algı yaratacak şekilde gizli ya da açık taraf olamaz ve Parti Meclisi seçimlerinde blok liste çıkarmaz. (Yeni önerilen)  d.) Parti Meclisi üyeliğine aday olan parti üyeleri Genel Merkeze müracaat edebilecekleri gibi, bulundukları İl Başkanlıklarına da parti meclisi seçimlerinden en az yedi gün öncesine kadar müracaatlarını yapabilirler. İl Başkanlıkları müracaat eden isimleri Genel Merkeze zamanında bildirir. Ülke genelinde parti meclisi üyeliği adaylığı için müracaat eden bütün adayların ismi Genel Merkezde çarşaf listeye İsim ve Soy isimleri alfabetik sıraya göre yazılır. Seçim sonunda açık tasnif yapılır. Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi oluşur. (Yeni önerilen)  e.) Yedek listeye, asil üyelerin kesinleşmesinden sonra liste devamında en yüksek oyu alan 30 üye, Kadın Kollarından 10 üye ve Gençlik Kollarından 6 üye olmak üzere toplam 46 üye yedek parti meclisi üyesi seçilmiş olur. Yedek parti meclisi üyeleri oturumlara ve toplantılara katılamazlar. Genel Merkez, parti meclisi kararlarını yedek üyelerin e-posta adreslerine bildirir. (Yeni önerilen) f.) Parti Meclisi üyeliğine aday olan Milletvekilleri içinden parti meclisi üyeliği seçiminde sıralamada en yüksek oyu alan altı Milletvekili Parti Meclisine girebilir. Bu oran Milletvekili genel toplam sayısının %1’ine tekabül eder. (Yeni önerilen) g.) Parti Meclisinden Milletvekilliği veya Belediye Başkanlığına aday olan üyeler Parti Meclisinden istifa ederler. Seçilsin veya seçilmesin aynı dönem için bir daha geri dönemezler. Boşalan yerlere kadın ve gençlik kotaları göz önünde bulundurularak yedekler sıralamasına göre ilk yedekler göreve çağrılır.(Yeni önerilen) Diğer maddeler devam eder…

GÖREVDEN ALMA

Madde – 25 Halen (1)-(2)-(3)-(4)-(5)-(6) belirtilen fıkralara karşılık; Partinin ilkelerine, amaçlarına ve çalışma kurallarına aykırı hareket ettiği söylenen, düşünülen, belirtilen veya tespit edilen İl, İlçe, Belde Başkanları ve/veya yönetim kurulu üyelerinin her birini veya yönetim kurulunun tamamı için bir üst örgütün iddiaları belirten talebiyle Merkez Yönetim Kurulu kararıyla savunma istenir. (Yeni önerilen)  (b.) Bireysel olarak İl, İlçe, Belde örgüt başkanı, yönetim kurulunun tamamı için ise İl, İlçe veya Belde Başkanı ve Başkan vekilinin imzasıyla 10 gün içinde savunma yapılır. (Yeni önerilen)  Yönetim Kurulundan bir görevliyi ve görevden alınan bölgeden seçeceği belde için 3, İlçe için 5 ve İl için 7 kişilik bir partili kanaat önderlerinden oluşan geçici Yönetim Kurulunu oluşturur. (Yeni önerilen)  (e). Yeni seçilen örgüt başkanı ve yönetim kurulu belirlenir ve bir sonraki kongreye kadar devam eder. (Yeni önerilen)

 GÖREVDEN ALINANLARIN YERİNE SEÇİM.

Madde 26. Bu madde 25.maddenin açıklayıcı hükmünden dolayı işlevsiz kalmıştır. Kaldırılacaktır. (Yeni önerilen)

DANIŞMA KURULLARI

Madde-30
  1. İki defa üst üste danışma kurulu toplantısını gerçekleştirmeyen örgütün yönetim kurulunun görevi ikinci altı ayın son günü akşamı saat 17.00’da kendiliğinden düşer. Yerine bütün aktif üyelerin katılımıyla otuz gün içerisinde seçime gidilir. Seçilen yeni yönetim kurulu örgütü bir sonraki kongreye kadar yönetir ve kongreye hazırlar. (yeni önerilen) 
  1. Genel Merkez tarafından belirlenen bir sonraki kongre tarihi süreci son altı aylık zaman dilimi içine tekabül ediyorsa danışma kurulu (yeni önerilen)

4. BÖLÜM – (DÖRDÜNCÜ BÖLÜM) KONGRELER VE KURULTAY

BELDE KONGRESİ

Madde – ( ?-Eklenen madde) Maddenin kabulü halinde sonraki maddeler ötelenecektir. (3) Belde örgütü bir Belde Başkanı, bir başkan vekili ve en az yedi üyeden oluşurlar. Başkan ve başkanvekili bir erkek ve bir kadın üyeden oluşurlar. Başkanvekili Başkan adayıyla birlikte aynı listede “Başkanvekili” olarak belirtilir ve bağlı olduğu İlçe Başkanlığının denetiminde ve gözetiminde belde aktif üyelerinin katılacağı sandık seçimiyle belirlenir. Başkanvekili Yönetim Kurulunda “başkanvekili” olarak tanımlanır ve görev alır. Belde adına bir üst örgütlerdeki toplantılara beldeyi temsilen Belde Başkanı katılır. Eşit cinsiyet temsiliyeti açısından Belde Başkan adayı kadın ise başkanvekili erkekler arasından aday gösterilir. .(yeni 2.md. önerilen) (1.ve 3.nci fıkra devam eder) 

İLÇE KONGRESİ

Madde - 34
  1. ve 2. fıkra devam eder…
(3) İlçe örgütleri gündemde bulunan konuları karara bağlar. Örgütler kongrede İlçe Başkanı, bir İlçe Başkanvekilini, İlçe Yönetin Kurulunu, yedeklerini ve diğer kurullarını ve İl Kongresine katılacak İl Delegelerini gizli oy açık tasnifle seçerler. Başkanvekili Başkan adayıyla birlikte aynı listede “Başkanvekili” olarak belirtilir. Kongrede bir üye, Yönetim kurulu asil ve yedek üye veya bir üst kongre delegesi olarak ancak bir listede yer alabilir. .(yeni önerilen) 

İL KONGRESİ

Madde – 35 1.ve 2. fıkra devam eder… (3). İl örgütleri gündemde bulunan konuları karara bağlar. Örgütler kongrede İl Başkanı, bir İl Başkanvekilini, İl Yönetin Kurulunu, yedeklerini ve diğer kurullarını ve Kurultaya katılacak Kurultay Delegelerini gizli oy açık tasnifle seçerler. Başkanvekili Başkan adayıyla birlikte aynı listede “Başkanvekili” olarak belirtilir. Kongrede bir üye, Yönetim kurulu asil ve yedek üye veya bir üst kongre delegesi olarak ancak bir listede yer alabilir. .(yeni önerilen  DELEGELİK, KONGRE ÜYELİĞİ VE SÜRESİ Madde 38 Bu maddedeki 1-2-3-4-5-6-7 Fıkralar devam eder

5 BÖLÜM – (BEŞİNCİ BÖLÜM)

PARTİ ADAYLARININ BELİRLENMESİ Madde-52 1-2-3-4-5-6-7-8 Fıkraları geçerliğini kaybetmiştir. Kaldırılacaktır. (Yeni önerilen) Adaylar seçim bölgesindeki aktif üyelerin katılımıyla ön seçim yapılarak belirlenir.
  1. Önseçim yargı yönetimi ve denetiminde yapılır.
  2. TBMM üyeliği için aday yoklaması veya merkez ataması yapılmaz.
  3. Seçimler öncesinde başka partiler ile yapılacak seçim ittifakları veya seçim işbirliği ön seçimlerin yapılmasına engel teşkil etmez. (Yeni önerilen)
sayısının %5’i (yüzde beş) kadar merkez yoklaması yöntemiyle kontenjan adayı belirleyebilir.
  1. %5 oranında merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek olan adaylar ön seçime girmemiş, kendi iş kollarında başarılı olduğu, toplum tarafından Ülkeye ve Partiye fayda sağlayacağı düşünülen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasından
  2. %5 oranında merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek olan adaylar Genel Başkanın önerisi ve parti meclisi kararıyla geçerlik kazanır.
  3. TBMM üyeliği için ön seçimde aday olanlar merkez yoklamasında aday gösterilemezler.
  4. %5 oranında merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek olan adayların seçim bölgelerine dağılımı; yirmi ve üzeri Milletvekili çıkaran her seçim bölgesi için iki aday, kalan adaylıklar
ihtiyaç duyulan, başta büyükşehir seçim bölgeleri olmak üzere diğer seçim bölgelerinde bir adaylık olarak uygulanır. Bir ve iki Milletvekili çıkaran seçim bölgelerinde bu kural uygulanmaz.
  1. Bir kişi, aynı veya başka seçim bölgesinden merkez yoklaması yöntemiyle üst üste en fazla iki dönem aday gösterilebilir.
  2. %5 oranında merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek olan adaylar için kadın ve gençlik kolları kotası (Yeni önerilen) 
  3. %5 oranında merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek olan adaylar, ön seçimden belirlenen sıralamanın ikinci sıradan itibaren istenilen sıraya
  1. b) Partiye üye olmadan aday olabilme koşulları %5 merkez yoklaması yöntemi kontenjan adaylığı içeriğinde Genel Başkan ve Parti Meclisi kararıyla değerlendirilir. (Yeni önerilen) MADDE Madde geçerliğini kaybetmiştir. Kaldırılacaktır. (Yeni önerilen)

YEREL SEÇİMLERDE ADAYLARIN BELİRLENMESİ.

MADDE 55 a)Yerel Yönetim seçimlerinde Belediye Başkan adayları ve Belediye Meclis üyeliği için aday belirleme yöntemi ön seçimdir. (Yeni önerilen) Adaylar, seçim bölgesindeki aktif üyelerin katılımıyla ön seçim yapılarak belirlenir. Katılım toplam aktif üye sayısının %50 altında olursa seçim on gün içinde yenilenir. Tekrarlanan seçimde katılım oranı yine %50’nin altında olursa en fazla oyu alan aday seçimi kazanmış sayılır. (Yeni önerilen)
  1. b) Seçimler yargı yönetim ve denetiminde yapılır. (Yeni önerilen)
  1. c) Belediye Başkan adaylığı ve Belediye Meclis üyeliği adaylığı için aday yoklaması veya merkez ataması yapılmaz. (Yeni önerilen)
  1. d) İlçe Yönetim Kurulu veya bir üst örgüt ve kurullardan Belediye Meclis Üyeliği ön seçimleri yapıldıktan ve sıralama oluştuktan sonra fermuar veya başka bir isim veya uygulama adı altında sıralama bölünerek aday yerleştirilemez. (Yeni önerilen)
Bölgeye göre Belediye Meclis Üyeliği kontenjanı “2972 sayılı Mahalli İdareler ile Muhtarlıklar ve İhtiyar Heyetleri Hakkında Kanun” hükümlerine göre Belediye Başkan adayı ve İlçe Başkanlığı tarafından %50’şer olarak uygulanır. (Yeni önerilen) İlçe Başkanlığı kontenjan adayını örgüt içinden, kanaat önderlerinden veya parti ve bölge için faydalı kişilerden aday gösterebilir. (Yeni önerilen) 
  1. e) Aday olmak isteyen İl ve İlçe Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri yasal süreleri içinde bulundukları görevlerinden istifa etmek zorundadırlar.
  2. f) Partiye üye olmadan kontenjandan aday olabilme koşulları, İlçe Başkanlığı ve Belediye Başkan adayının ortak kararıyla kontenjan sıralamasından değerlendirilir. (Yeni önerilen 
Önceki 1-2-3-4 fıkralar geçerliğini kaybettiğinden yürürlükten kaldırılacaktır. (Yeni önerilen)

 KOTALAR

MADDE 56 Madde 20 - 2’nci fıkra (e) bendinde belirtilen Parti Meclisinin oluşumundaki uygulamalar hariç ön seçimlerde Kota uygulanmaz. (Yeni önerilen) EKİM 2023 CHP İKTİDAR HAREKETİ YÖN.KRL.ADINA/BAŞKAN RUFAY KARAHAN